vrijdag 21 maart 2008

Roda JC verslaat dapper Heracles na strafschoppen

Roda JC kan opgaan voor de derde bekerwinst in elf jaar. De Limburgers plaatsten zich tegen Heracles Almelo na strafschoppen voor de finale van de strijd om de KNVB-beker, waarin Feyenoord de tegenstander zal zijn. In de reguliere speeltijd werd het 2-2.

Als Roda een kans wil maken tegen Feyenoord zal het heel wat beter moeten spelen dan in Almelo. Heracles was namelijk de betere ploeg en had het op basis van het wedstrijdbeeld verdiend naar de eindstrijd te gaan.

Het liep echter anders omdat de thuisclub de kansen niet benutte. Binnen tien minuten hadden Srdjan Lakic en Emmanuel Boakye het doel van Roda al onder vuur genomen. Beide keren stond doelman Bram Castro op de goede plaats om de inzetten te keren.

De Belgische goalie moest zich na zestien minuten toch gewonnen geven. Gonzalo kreeg de bal na een individuele actie wat gelukkig terug van een Roda-verdediger, maar rondde prachtig af. De Uruguayaan verschalkte Castro met een fraaie stiftbal: 1-0.

Tijd om te genieten kreeg Heracles niet. Twee minuten na de openingstreffer stond het alweer gelijk. Willem Janssen zette goed door op links en legde de bal uitstekend terug. De inkomende Marcel Meeuwis kon de bal van de rand van het strafschopgebied simpel binnen schieten.

Na de gelijkmaker ging Roda iets beter voetballen, maar Heracles bleef de gevaarlijkste ploeg. Iets te gemakzuchtig verdedigen brak de Almeloƫrs op. Opnieuw was het Janssen die profiteerde. De middenvelder werd niet aangevallen en haalde van twintig meter uit. De bal verdween hard en via de binnenkant van de paal achter doelman Martin Pieckenhagen: 1-2.

Heracles gaf de moed niet op en sleepte een verlenging uit het vuur. Invaller Ricky van den Bergh krulde in een keer een vrije trap in de korte hoek, waar velen waarschijnlijk een voorzet hadden verwacht. In de verlenging was Roda op basis van de conditie de bovenliggende partij, maar gescoord werd er niet meer.

In de penaltyreeks werd Lakic de schlemiel. Hij schoot de eerste poging van Heracles op de paal. Omdat Roda alle vijf strafschoppen achter Pieckenhagen schoot, gaan de Limburgers naar de finale.